Bli med opp i stillaset

På sørsiden av Nidarosdomen rager et 12 etasjer høyt stillas. Under Sommer i Borggården arrangeres daglige toppturer og temavandringer på stillaset.

Stillaset brukes av håndverkere fra Bygghytta som reparerer skader på stein og murverk på sørgavlen på Nidarosdomen, og forskere som undersøker og dokumenterer detaljer i byggverket. Du kan velge mellom 3 ulike vandringer i stillaset:

Topptur på stillaset

Tør du å bli med 32 meter opp i høyden? Steinhugger Anita Gjersvold har tatt initiativ til vandringen, som går opp til toppen av det 12 etasjer høye stillaset. Fra toppen kan du titte ut igjennom små åpninger i stillasduken og nyte utsikten.

– Topptur på stillaset er en omvisning for de som har mest lyst til å komme på toppen, og som ikke nødvendigvis vil gå i dybden på historien. Dette er en tur for sprekinger som ikke lider av høydeskrekk, sier Ingrid Forseth, prosjektleder for Sommer i Borggården.
– På grunn av sikkerhet, kan vi bare ta med noen 12 stykker i gangen. Så dette er et eksklusivt tilbud.

Stillasomvisning - Restaureringen av Nidarosdomens sørgavl

Leder for Bygghytta ved Nidarosdomen, Rune Langås, tilbyr det han kaller en "nerde-omvisning" om restaureringen av Nidarosdomen;

– Vi vet at mange er nysgjerrige på det nye restaureringsprosjektet på sørgavlen på Nidarosdomen. Blir du med på denne omvisningen, få du et innblikk i hvilke utfordringer håndverkerne i Bygghytta står foran, og hvordan murere, steinhuggere, blyglassarbeidere, gipsmakere og konservatorer jobber sammen for å restaurere Nidarosdomens sørgavl.

Stillasomvisning - Steinhuggere gjennom 1000 år

Bli med steinhugger Anita på en omvisning på det store stillaset. Anita vil fortelle hvordan steinhuggerne i Bygghytta jobber i dag, og fortelle historier om steinhuggerne som jobbet på sørgavlen på slutten av 1800 tallet. Her vil du også få se steinhuggermerker som er nesten 1000 år gammel, som kan gi oss verdifull informasjon om steinhuggerne som bygde sørgavlen i middelalderen.