Bli med opp i stillaset

På sørsiden av Nidarosdomen rager et 12 etasjer høyt stillas. Under Sommer i Borggården arrangeres daglige toppturer og temavandringer på stillaset.

Stillaset brukes av håndverkere fra Bygghytta som reparerer skader på stein og murverk på sørgavlen på Nidarosdomen, og forskere som undersøker og dokumenterer detaljer i byggverket. Du kan velge mellom 4 ulike omvisninger i stillaset:

TOPPTUR PÅ STILLASET

Tør du å bli med 32 meter opp i høyden? Steinhugger Anita Gjersvold har tatt initiativ til vandringen, som går opp til toppen av det 12 etasjer høye stillaset. Fra toppen kan du titte ut igjennom små åpninger i stillasduken og nyte utsikten.

– Topptur på stillaset er en omvisning for de som har mest lyst til å komme på toppen, og som ikke nødvendigvis vil gå i dybden på historien. Dette er en tur for sprekinger som ikke lider av høydeskrekk, sier Ingrid Forseth, prosjektleder for Sommer i Borggården.
– På grunn av sikkerhet, kan vi bare ta med noen 12 stykker i gangen. Så dette er et eksklusivt tilbud.

STILLASOMVISNING - RESTAURERINGEN AV NIDAROSDOMEN

Leder for Bygghytta ved Nidarosdomen, Rune Langås, tilbyr det han kaller en "nerde-omvisning" om restaureringen av Nidarosdomen;

– Vi vet at mange er nysgjerrige på det nye restaureringsprosjektet på sørgavlen på Nidarosdomen. Nå får man sjansen til å ta en titt bak presendingen. Dette blir vårt hovedprosjekt de neste 5-7 årene, sier Langås.
– Det er ganske fascinerende å komme så tett på kirkeveggen mange meter over bakken.

PÅ SPORET ETTER STEINHUGGERNE SOM BYGDE NIDAROSDOMEN

Arkeolog Kjersti Kristoffersen er arkeolog og forsker i Bygghytta, Hun inviterer til en temaomvisning med fokus på steinhuggermerkene på Nidarosdomens sørgavl, og hva disse merkene kan fortelle oss om de som bygde Nidarosdomen på 1100-tallet.


STILLASVANDRING TIL OLAVSKAPELLET

Den siste temaomvisningen er det historiker Birgitta Syrstad som leder. Birgittas vandring går halvveis opp i stillaset og inn en gammel dør som er plassert midt oppe på Nidarosdomens søndre gavlvegg. Der ligger nemlig Olavskapellet. Et lite og intimt kapell fra 1100-tallet, hvor man blant annet kan se Oddmund Kristiansens vakre glassmalerier.