Bygghytta - behind the scenes

Både steinhuggere, smeder, blyglassarbeidere, tømrere og gipsmakere fra Bygghytta ved Nidarosdomen vil være til stede i Borggården og demonstrere hvordan de jobber med tradisjonelle metoder og materialer.

I tillegg til å demonstrere håndverk i Borggården, vil flere håndverkere og forskere fra Bygghytta ta med publikum på spesialomvisninger. Du kan for eksempel bli med opp på stillaset på den snart gjenreiste Kongeinngangen, på vandring i høyden for å se nærmere på de spektakulære konstruksjonene eller på fotosafari i tårn og krinkelkroker. På grunn av sikkerhet og smittevern, er det få plasser på hvert tilbud.

Vandring på Domkirkegården
Domkirkegården har eksistert helt siden Olav den hellige ble gravlagt her i 1030. Domkirkegården er i dag fredet, og inneholder en lang rekke gravsteder av kulturhistorisk og lokalhistorisk interesse. Bli med arkeolog og forsker, Øystein Ekroll, på en lærerik og fornøyelig vandring på Domkirkegården.

Omvisning på Kongeinngangen
Gjenreisingen av Kongeinngangen fra 1200-tallet er det største pågående restaureringsprosjektet ved Nidarosdomen. Kongeinngangen er en rikt utsmykket portal på sørsiden av katedralen. Bli med opp på stillaset og få et innblikk i hvordan steinhuggere og murere ved Bygghytta ved Nidarosdomen jobber etter tradisjonelle håndverkmetoder for å gjenreise Kongeinngangen – stein for stein.

Lewisbrikkene fra Trondheim
I første halvdel av 1800-tallet ble et sett med sjakkbrikker funnet i en sandbanke på vestkysten av Isle of Lewis på Hebridene utenfor Skottland. Forskere mener at brikkene kan være laget av en håndverker i Trondheim på 1100-tallet. Forsker og arkeolog, Øystein Ekroll, kåserer om sjakk og de historiske Lewisbrikkene. Steinhugger Johannes Klem viser frem en kopi av en av Lewisbrikkene i stort format, som han har hugget.