Møt kunstneren

Graham har et nært forhold til Trondheim, som går tilbake til 2009. Da ble han for første gang invitert til å delta på steinhuggerfestivalen, Trondheim Stone Carving Festival, i regi av Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR). Graham tok med familien og reiste til den andre siden av kloden. Ifølge Graham ble han "umiddelbart forelsket i byen og de vennene jeg fikk der."

Sommeren 2012 arrangerte NDR den første europeiske steinhuggerfestivalen i Trondheim. Graham ble på nytt invitert til å delta. Graham reiste spent tilbake til Trondheim og vant førsteprisen på festivalen. Enda mer begeistret ble han da han ble invitert til å jobbe i NDRs steinhuggerverksted på Kalvskinnet i tre måneder.

“Jeg følte meg beæret over å bli bedt om å jobbe i et så profesjonelt og dedikert verksted. Alle håndverkerne var veldig imøtekommende og vennlige, og jeg var så heldig å få den dyktige steinhuggeren, Espen Sørburø, som mentor. Jeg har alltid elsket Australia, men da følte jeg at hjertet mitt ble delt mellom Newcastle og Trondheim.

Jeg var spent på å få jobbe i verkstedet. Jeg ble bedt om å hugge en ny stein til rosevinduet på Kongeinngangen. Å kunne bidra med noe til Nidaros 900 år lange historie var en fantastisk ære.”

Graham dro tilbake til Australia i desember 2012. Året etter etablerte han en butikk i et gammelt varehus i Newcastle. Butikken solgte en rekke kunstverk, steinutskjæringer og grafikk inspirert av Newcastle og Trondheim.

“Hele tiden mens jeg jobbet i butikken min, drømte jeg om å dra tilbake til Trondheim. Først i 2019 passet det slik at jeg igjen fikk ta turen til Trondheim og den europeiske steinhuggerfestivalen, som ble arrangert av NDR i Borggården i Erkebispegården. Det var fantastisk å komme tilbake til byen og se vennene mine som jeg setter så stor pris på. Ekstra morsomt var det at min skulptur fra steinhuggerfestivalen var en av de utvalgte som fikk bidra til utsmykkingen av det nye Torvet i Trondheim.

Etter festivalen dro vi på biltur, og jeg fikk sett mye mer av Norge. Vel hjemme i Australia, åpnet jeg en utstilling kalt «Biltur», med en rekke verk inspirert av bilturen i Norge, og både gamle og nye venner som jeg reiste sammen med."

«I forbindelse med det siste besøket i Trondheim, ble jeg kjent med Tone Kristin Harbakk, som jobbet som grafisk designer i eget firma og som markedskonsulent i NDR. Tone og jeg etablerte et samarbeid om ulike profil- og reklameprosjekter for norske kunder.

Etter det siste Norgesbesøket gikk jeg inn i en tung periode med depresjon. Kontakten med flere av mine norske venner, spesielt Kent Ivan Hovelsen og Tone har hjulpet meg til å bli bra igjen.

Tone utfordrer meg stadig med unike samarbeidsprosjekter for NDR og andre kunder over hele Norge. Ett av disse prosjektene har vært å lage illustrasjoner for Sommer i Borggården. Arbeidet har holdt meg fokusert og har hjulpet meg å holde fast i håpet om å komme tilbake til Trondheim en dag.”